KOLAČIĆI (COOKIES)

Kako bi internetska stranica ispravno radila i mogla se unaprjeđivati u svrhu poboljšanja Vašeg iskustva potrebno je minimalnu količinu informacija (kolačića) spremiti na Vaše računalo. Preko 90% stranica koristi praksu pohranjivanja informacija te su po pravilima Europske unije obvezne zatražiti pristanak korisnika. Korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali postoji mogućnost da neke njezine funkcionalnosti neće biti moguće.

ŠTO JE KOLAČIĆ

Kolačić je informacija spremljena na Vaše računalo u trenutku pregledavanja web stranice. Kolačići omogućuju jednostavno korištenje jer spremaju Vaše postavke kao što su jezik ili adresa za internetsku stranicu. Prilikom pokretanja iste stranice iznova se aktiviraju. To omogućuje prilagođavanje informacija Vašim potrebama i uobičajenim načinima korištenja.

Osim jednostavnih informacija, kolačići mogu spremiti i velik broj osobnih informacija kao što su ime, e-mail adresa i sl. za koje Vi u potpunosti morate dati pristup. Ukoliko to niste omogućili, kolačići ne mogu pristupiti osobnim informacijama na Vašem računalu.

VRSTE KOLAČIĆA

Privremeni kolačić ili kolačići sesije- uklanjaju se s Vašeg računala u trenutku zatvaranja internetskog preglednika. Ovim kolačićima pohranjuju se privremeni podaci
Stalni kolačići ili spremljeni kolačići – ostaju na Vašem osobnom računalu i nakon zatvaranja internetskog preglednika odnosno sve dok ih ne izbrišete. Pomoću ovih kolačića pohranjuju se podaci za svrhu lakšeg i ugodnijeg korištenja internetskih stranica.
Kolačići od prve strane – Dolaze s internetske stranice koju pregledavate, a mogu biti privremeni ili stalni.
Kolačići treće strane – na Vaše računalo dolaze s drugih internetskih mjesta koje se nalaze na internetskoj stranici koju pregledavate.

Stranica koristi Google Analytics za mjerenje posjećenosti.

KAKO ISKLJUČITI KOLAČIĆE

Isključivanjem kolačića ne dopuštate njihovo pohranjivane na računalo. Postavke kolačića mijenjate u odabranom internet pregledniku ( Chrome, Mozilla, Safari, Edge…).